Sport-predikaattiSport-predikaatti. Mikä, miksi ja miten.

Sport-predikaatti friisiläisen hevosrodun kohdalla tarkoittaa rekisteröidylle, alkuperäisrodun mukaiselle puhtaalle friisiläiselle sen emokantakirjan myöntämää, hevosen rekisteritietoihin merkittävää suorituarvoa. Sport-predikaatti voidaan myöntää orille, tammalle sekä ruunalle hevosen ( ei siis ratsukon ) saavuttamien tulosten perusteella joko kouluratsastuksessa tai ajaen. Jatkossa käsittelemme määräyksiä lähinnä ratsuna saavutettaviin tuloksiin, ajoon liittyvät määräykset otetaan työn alle seuraavaksi.

Sport-predikaatti on todiste hevosen kyvykkyydestä suoritehevosena kilpailutasolla ja sillä on merkitystä niin hevosen itsensä arvon kohottajana mutta myös huomattava merkitys on hevosen takana olevalle emälinjalle. Käytännössä tämä tarkoittaa että mikäli tamman kolmella jälkeläisellä on sport-predikaatti, oikeuttaa se tammalle rekisteritietoihin kirjattavan prestatie-predikaatin.

Sport-predikaatti Suomessa:


( kouluratsastus ) Hevosen tavoitellessa sport-predikaattia tulee sillä olla viisi erillistä vähintään 60% arvoista kilpailutulosta luokasta Helppo A:5 2015 Rata A eli 20m x 60m ( pitkä rata ). Tämä on ainoa luokka jonka tulokset huomioidaan sport-predikaattia varten. Ratsastuskilpailun tulee olla Suomen Ratsastajainliiton ( SRL ) alainen. Kilpailun tuomarin / tuomareiden tulee olla SRL:n hyväksymä ja oikeutettu tuomaroimaan kyseistä luokkaa. Kilpailuluokka voidaan ratsastaa seura-, alue-, tai kansallisella tasolla.Viiden vähintään 60% tuloksen lisäksi tulokset täytyy olla vähintään kolmelta eri tuomarilta.

Sport-predikaatin hakeminen:

Rodun emokantakirja KFPS on valtuuttanut Suomen Friisiläishevosyhdistyksen puheenjohtajan, Heli Säisäsen vastaanottamaan ja tarkistamaan sport-predikaattia hakevien hevosten pöytäkirjat. Niitä voi toimittaa yksittäin tai kaikki vaatimusten mukaiset yhdessä joko sähköpostin liitteenä osoitteeseen sihteeri ( at ) friisilainen.fi tai postitse osoitteeseen: SFHY / Heli Säisänen, Petärinteentie 151, 01860 Perttula.

Kysykää rohkeasti sähköpostitse lisää jos jokin jää mietityttämään, sihteeri (at) friisilainen.fi

Tsemppiä kaikille ja toivotaan että saataisiin uusia sport-friisejä myös tänne Suomeen ja Suomessa��